قانون سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی یکی از قوانین تصویب شده در حوزه امور مالیاتی است، افراد مشمول این قانون باید در سامانه مربوطه به صورت آنلاین ثبتنام و مدارک خود را بارگذاری کنند. وظیفه بررسی به جرائم و تخلفات این حوزه بر عهده سازمان مالیاتی کشور است. اشخاص و شرکتها در صورت دور زدن قوانین مالیاتی کشور بر اساس جرمی که مرتکب شدهاند جریمه میشوند. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع جرائم مالیاتی که مشمول مجازات میشود و نوع مجازات هر جرم آشنا کنیم.
انواع جرایم سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی
سازمان امور مالیاتی کشور برای جلوگیری از تخلفات مالیاتی توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی یک سری مجازات برای متخلفین این حوزه در نظر گرفته است که در صورت وقوع برخی جرائم آنها را اعمال میکند. از جمله جرایم مدنظر سازمان مالیات کشور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عضو نبودن در سایت مودیان
- عدم ارائه صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان
- ارائه ندادن شماره حساب واحد بانکی
- ارائه ندادن صورتحساب چاپی به خریدار
- عدم اطلاع از تعطیلی موقت یا دائمی واحد اقتصادی
- اعلام نکردن تغییر شغل، جابهجایی محل کار، تغییر مالکیت یا اجاره واحد اقتصادی
آشنایی با جرایم عدم عضویت یا ثبتنام در سامانه مودیان
این جرم شامل یکسری تخلفات است که در صورت انجام هر کدام شما مشمول تخلف عضویت در سامانه مودیان میشوید. از جمله این جرمها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عضو نشدن در سامانه مودیان
- استفاده نکردن از پایانه فروشگاهی
- استفاده نکردن از حافظه مالیاتی
- اعطای حافظه مالیاتی خود به دیگران
- استفاده از حافظه مالیاتی افراد دیگری که عضو مودیان هستند
- سو استفاده از اطلاعات کاربران
- عدم اطلاعرسانی از گزارشات فروش
در صورت مرتکب شدن این قبیل جرائم افراد باید 10 درصد از مجموع مبلغ فروشی که داشتهاند یا 20 میلیون ریال را به عنوان جریمه تخلف خود پرداخت کنند. طبق بند الف ماده 36 قانون مالیات بر ارزش افزوده افرادی که به دلیل عدم ثبتنام در سامانه مربوطه و عدم ارسال اظهارنامه دچار تخلف در این حوزه شوند، ارزش افزوده شامل جریمه دو برابر مالیات و ارزش افزوده پرداختی به همراه جریمه 10 درصدی است.
جریمه عدم صدور و ارسال صورتحساب
طبق قوانین، تخلف در این حوزه شامل جریمه 10 درصدی از مجموع مبلغ فروش انجام شده بدون صدور صورتحساب الکترونیکی یا 20 میلیون ریال، هر کدام که بیشتر بود، میشود و افراد یا واحد اقتصادی باید آن را پرداخت کنند.
اعلام نکردن شماره حساب یا حسابهای بانکی واحد اقتصادی
طبق اعلام دیوان عدالت اداری گردش حسابهای بانکی افراد درآمد مودی نیست اما اگر افراد شماره حساب واحد اقتصادی خود را در سامانه مودیان ثبت نکنند به عنوان کتمان درآمد دچار تخلف شده و مجرم محسوب میشوند.
تخلفات مربوط به این حوزه شامل جریمه ده درصدی از کل مبلغ فروش انجام شده از آن حساب یا 20 میلیون ریال هر کدام که بیشتر باشد، میشود. علاوه بر این جریمه در صورت اعلام نکردن شماره حساب واحد اقتصادی به سامانه مودیان جرائم دیگری مانند محرومیت از اعمال معافیتهای مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیاتهای مستقیم در همان سال مالی نیز مشمول واحد اقتصادی میشود.
عدم تحویل رسید چاپی به خریدار
طبق قوانین سازمان مالیاتی اگر فروشنده کالا یا خدمات به خریدار صورتحساب چاپی تحویل ندهد یا رسید مخدوش ارائه دهد مشمول جریمهای معادل 2 درصد از مبلغ صورتحسابهای مذکور یا 20 میلیون ریال میشود.
اعلام نکردن تعطیلی موقت یا دائمی واحد اقتصادی
طبق ماده 13 قانون سامانه مودیان اگر واحد اقتصادی به دلایل مختلفی تصمیم به تعطیلی دائمی یا موقت واحد خود کنند، افراد باید طی ده روز اعلام تعطیلی واحد اقتصادی خود را در سامانه مودیان اعلام کنند. اگر افراد این کار را انجام ندهند طبق قانون شامل جریمهای معادل یک درصد از مبلغ فروش گزارش نشده یا 10 میلیون ریال هر کدام که بیشتر باشد، میشوند.
البته اگر تعطیلی واحد اقتصادی به خاطر حکم مراجع قانونی باشد یا شامل حوادث ناگهانی که امکان اطلاعرسانی وجود ندشته باشد افراد برای یک مدت زمان مشخص میتوانند در سامانه اعلام تعطیلی نکنند.
عدم اعلام تغییر شغل، محل کار یا تغییر مالکیت واحد اقتصادی
طبق قانون در صورت تغییر هر کدام از موارد گفته شده افراد موظفاند طی ده روز به وسیله کارپوشه خود در سامانه مودیان به سازمان یا شرکت ارائهدهنده خدمات مالیاتی خبر از تغییر شغل، تغییر محل کار اطلاع دهند. در صورت بروز تخلف در این حوزه افراد شامل جریمهای معادل یک درصد مبلغ فروش گزارش نشده یا جریمه نقدی معادل 10 میلیون ریال میشوند.
سواستفاده از اطلاعات کاربران
سواستفاده از اطلاعات کاربران یکی دیگر از جرائم رایج در سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی است. بسیاری از سواستفادهگران سعی میکنند تا اطلاعات شخصی و مهم کاربران را به کمک ایمیل جعلی یا روشهای دیگر به دست آورند. این اطلاعات به دست آمده را در تقلب بانکی به کار میبرند. برای اینکه جلوی این قبیل سواستفادههای اطلاعاتی را بگیرید باید برای ورود به حساب خود از طریق سامانه مودیان وارد شوید و همچنین اطلاعات خود را به کسی ندهید.
قوانین مربوط به بخشیده شدن جرائم مالیاتی سامانه مودیان
در اینجا میخواهیم به تعدادی از قوانین بخشودگی جرائم مالیاتی طبق تبصره 1 و 2 ماده 22 قانون سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی اشاره کنیم. این قوانین عبارت است از:
- تبصره1: میزان جریمههای مندرج در این قانون طبق نرخ تورمی که هر سال بانک مرکزی اعلام میکند، متغییر است.
- سازمان امور مالیاتی کشور طبق ماده 191 قانون مالیاتهای مستقیم تنها میتواند 50 درصد جریمههای مربوط به این حوزه را مورد بخشش قرار دهد.
جمعبندی
قانون سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی از جمله قوانین مالیاتی وضع شده است تا جلوی تخلفات مالیاتی افراد و واحدهای اقتصادی را بگیرد. این قوانین شامل تعدادی از تخلفات میشود که هر واحد اقتصادی و شخص حقیقی یا حقوقی باید با آنها آشنا باشد و مرتکب آنها نشود. در صورت بروز هر کدام از این جرائم افراد باید بخشی از درآمد کسب شده خود را به عنوان مجازات به مراجع قانونی مربوطه و سازمانهای مالیاتی بپردازند. اگر درباره نحوه وقوع این جرائم و پرداخت مجازات هر کدام از این تخلفات میخواهید اطلاعات بیشتری کسب کنید باید با افراد آگاه و متخصص در این زمینه مشورت کنید.